Derfor bør du ikke la deg lokke av tilbud om gratis hjemmeside

Høres det fristende ut når du blir lokket med gratis hjemmeside? Her har du et godt råd: ikke led deg ut i fristelse før du har lest denne artikkelen.

ikke la deg lokke av gratis hjemmeside

Joda. Det er klart det høres flott ut når du blir lokket med å få en feiende flott nettside uten å betale en eneste krone.

Men er det egentlig lurt å takke ja til tilbudet om gratis hjemmeside? Svaret er nei. I alle fall ikke med mindre du har med deg skikkelig faglig kompetente folk når siden skal settes opp.

Derfor bør du si nei til gratis hjemmeside

Dette er de viktigste grunnene til at du bør tenke deg om når du får denne typen tilbud:

  • There ain´t no free lunch – du må som regel betale for viktig funksjonalitet
  • Du er ikke sikret lovpålagt universell utforming
  • Du kan få dårligere synlighet i Google
  • Du må uansett bruke tid på å lage innhold – og tid er penger
  • Du må alltid bruke tid på designjusteringer – og tid er penger
  • Oppdatering av maler og funksjoner kan feile slik at nettsiden kollapser
  • Du kan tape penger på grunn av dårlig brukeropplevelser

Litt mer utfyllende informasjon som du kan ta med deg dersom du fremdeles føler deg fristet til å takke ja til sensasjonelt gode tilbud:

Billig nettside kan bli dyr

Det er noe i ordtaket «there ain´t no free lunch». For det som regel en hake ved alt som høres for godt ut til å være sant. Slik er det også med nettsider.

Selv om du ikke betaler noe for å begynne en gratis nettsideløsning, må du gjerne betale for viktig funksjonalitet på nettsiden din. Du må også betale for leie av webhotell, e-postadresser på eget domene.

Les også: Få gratis nettstedsanalyse

Det er også viktig å være klar over at ferdigmaler og det tekniske som ligger bak blir oppdatert med jevne mellomrom.

Disse oppdateringene er ikke alltid like vellykket. Dette kan gi utslag i at design blir justert uten at du selv har gjort noe, at kontaktskjemaet ditt plutselig slutter å fungere, eller at nettsiden kollapser helt.

I slike tilfeller må du i beste fall kjøpe konsulenttimer for å rette opp feilene. I verste fall må du sette opp hele nettstedet på nytt.

Dårligere synlighet

Enkelte gratisløsninger kan også føre til at du får dårlig synlighet i Google og andre søkemotorer, i alle fall dersom du ikke har full kontroll når du setter opp nettsiden.

Universell utforming står det gjerne dårlig til med. Dette fører til at nettsiden er lite tilgjengelig for brukere med funksjonsnedsettelse, og dårligere plassering i søkeresultatenene fordi Google legger vekt på nettsider som er følger såkalte WCAG-standarder (som universell utforming også er bygd på).

Du kan få dårligere omsetning

Joda, du leste riktig. En dårlig nettside kan slå skikkelig ut på bunnlinja. Og da med negativt fortegn.

En god nettside er en nettside som bidrar til at både bedriften din når målet sitt, og ikke minst til at brukerne (yes, kunden din) får gjort det de kommer for å gjøre på nettsiden – og at de får gjort det enklest og raskest mulig.

Les også: Hva er en god nettside?

Alt dette er ikke like lett å oppfylle når du bruker en løsning som er «gratis». Kostnaden er gjerne usynlig på papiret, men prisen du betaler er mindre trafikk, færre leads og mindre omsetning enn du kunne fått med en gjennomtenkt nettsideløsning.

Du kan bidra til større klimautslipp

Ved å velge «gratisløsninger», har du som regel ikke kontroll på hvor innholdet på nettstedet ditt ligger. Nettstedet ditt kan ble liggende i for eksempel Israel eller India, som flere store leverandører bruker. Energien som kreves for å drifte datalagringshaller i disse landene kan komme fra miljøfiendtlige kullkraftverk.

Velger du en norsk leverandør som bruker en norsk datalagringshall (NB! Ikke alle har dette, så spør gjerne det  byrået du vurderer å bruke), så er det godt mulig at energien kommer fra kortreist, fornybar vannkraft.

Det er mer utfordrende å oppfylle krav til personvern

Velger du en utenlandsk løsning, er det heller ikke sikkert at leverandøren har alt på stell når det gjelder personvern. Som bedrift plikter du å oppfylle kravene i personvernforordningen, og dette er lettere med en leverandør som selv har et forhold til reglene.

Du har ingen fagpersoner du kjenner å ringe til

Velger du store leverandører som markedfører seg med «gratis nettside», har du heller ingen fagpersoner som du kjenner som du kan kontakte.

Ja, du har support (gjerne på andre språk enn ditt eget), men har du avtale med noen du kjenner, får du som regel noe veldig viktig med på kjøpet: lokale mennesker og fagfolk som aktivt er med på å utvikle deg som kunde. Noen som bryr seg om at du faktisk når målet du har satt deg med å ha en nettside.

Vil du høre mer om hvordan du unngår å gå på en økonomisk smell når du skal ha ny hjemmeside? Vi kan hjelpe deg med alt fra rimelige og enkle malbaserte nettsider til skreddersydde løsninger utviklet spesielt for det behovet bedriften din har.

Vi kan også hjelpe deg med å lage en god kravspesifikasjon, slik at du får et godt sammenligningsgrunnlag når du skal velge hjemmesideleverandør.

ikke la deg lokke av gratis hjemmeside