Derfor er universell utforming viktig

Du har kanskje hørt at nettsiden din skal være universelt utformet, men vet du egentlig hvorfor universell utforming er viktig? Her har du tre skikkelig gode grunner.

Dame som handler i nettbutikk

Visste du at alle nettsider som er nye, eller redesignet etter 1. juli 2014, må ha universell utforming?

Kravene gjelder for alle nettsider, uansett du er en offentlig etat, bedrift, eller et lite idrettslag.

Innen 1. januar 2021 må du følge de nye kravene – uansett alder på nettsiden.

Mange bedrifter, små som store, sliter med å forstå hvor viktig de nye kravene er. Kanskje ikke så rart, for lange forskrifter med byråkratisk er ikke alltid like lette å forstå.

Du er kanskje redd for kostnadene også, spesielt når det kommer useriøse bedrifter på døra og tilbyr deg «gratis nettside».

Ja, universell utforming kan koste litt, men det trenger ikke være mer enn noen små grep som skal til. Uansett kan jeg kan love deg én ting: det er mye, mye dyrere å la være.

Dette er de viktigste grunnene til at universell utforming er viktig:

Du tjener mer penger

Den viktigste grunnen er at en universelt utformet nettside er mer brukervennlig.

Bedre brukervennlighet betyr mer fornøyde kunder, og mer fornøyde kunder betyr mer penger i kassa for deg.

Det skal være enkelt for de som kommer til nettsiden å gjøre det de kom for å gjøre, som for eksempel fylle ut et kontaktskjema eller å lese en produktbeskrivelse – uansett funksjonsnivå.

Det skal være lett å bruke nettsiden, uansett du er 100 % funksjonsfrisk, har problemer med finmotorikken, eller ser dårlig.

Og dersom du mener at universell utforming ikke er viktig fordi du bare har «funksjonsfriske» kunder, så bør du tenke deg nøye om.

Det er nesten 200 000 nordmenn som har svekket syn, og svært mange som har andre funksjonsnedsettelser.

Ved å gi blanke i å ta inn over deg at universell utforming er viktig, stenger du faktisk butikkdøra for flere hundre tusen potensielle kunder.

Du blir mer synlig i Google

Den andre grunnen er at universelt utformede nettsider får bedre plassering i Google og andre søkemotorer enn nettsider som ikke oppfyller kravene.

Grunnen til det, er at loven stiller helt konkrete krav til hvordan nettsiden er kodet, bruk av såkalt alternativ tekst i bilder, og mye, mye mer.

Alt dette er faktorer som Google vekter positivt når de bestemmer hvilken plassering en nettside skal få i søkeresultatene.

Du får rett og slett bedre synlighet i Gooogle ved å følge loven, noe som i sin tur fører til at det er lettere for potensielle kunder å finne akkurat deg i stedet for konkurrenten din.

Det er lovpålagt

Den tredje grunnen, er at du bryter norsk lov dersom du ikke har en universelt nettside. Du kan faktisk få bot dersom du ikke har det.

En aldri så liten fun fact i så måte: Direktoratet for Forfaltning og IKT, (Difi), har faktisk et eget tilsynsorgan som har som eneste arbeidsoppgave å kontrollere norske nettsteder og andre IKT-løsninger.

Hver eneste kontroll ender opp med en tilsynsrapport som blir lagt ut på nettsiden til Difi.

Dersom du ikke har alt på stell ved et tilsyn, får du i første omgang varsel om pålegg. Dersom du ikke innretter deg etter dette, risikerer du å få dagbøter.

Haus har egne fagfolk med som er gode på universell utforming av nettsider, og hjelper deg gjerne med råd om hva du bør gjøre for å oppfylle kravene på nettstedet ditt.

Få hjelp og råd om universell utforming

person som netthandler på mobil